Ahilova tetiva

Ahilova tetiva je najdaljša tetiva v telesu. Pravzaprav gre za najmočnejšo enoto v telesu, skupaj z mečnimi mišicami ter najdebelejšo in najmočnejšo tetivo v telesu. Najpogosteje se omenja poškodba ahilovih tetiv kot tendinoza tetive ali ruptura tetive (delna ali popolna). Bolečina se pojavi po navadi nad zadnjim delom pete. Velikokrat se zgodi, da je tetiva v tem delu tudi vidno zadebeljena in boleča na dotik. Bolečina je izrazita predvsem pri povišani telesni dejavnosti (tek, hitra hoja, planinarjenje).

Če se zdravljenje ne začne pravočasno, lahko pride do natrganin ali celo popolne rupture tetive. Tveganje za vnetje ahilove tetive bomo zmanjšali predvsem s popravkom biomehanskih dejavnikov. Bolezni Ahilove tetive običajno skušamo zdraviti konservativno. Ahilovo tetivo razbremenimo in bolnika napotimo na fizikalno terapijo. Svetujemo uporabo udobne obutve in ortopedskih vložkov po meri. Z ortopedskim vložkom po meri skorigiramo hojo in rahlo dvignemo pete, da se napetost ahilove tetive zmanjša. Največkrat se bolečine postopno zmanjšajo in po navadi v roku 1–2 mesecev v celoti odpravijo. Pri začetnih oblikah je smiselna uporaba samo silikonske petne blazinice. Pri vseh bolj športno aktivnih se priporoča, da se nekoliko zmanjša tudi intenziteta treningov. Če to ne zadostuje, se odločimo za operativni poseg, pri katerem peto razbremenimo ali napravimo toaleto Ahilove tetive.

Kot preventiva je zelo pomembno, da se pred večjimi športnimi napori pravilno ogrejemo in po dejavnosti pravilno opravimo raztezne vaje.

Jaka Hanželič, dipl. ortotik in protetik
OIM Ortopedski inženiring

Ne pozabite se naročiti na posvet z inženirjem ortotike in protetike – 16. 11. 2018 in 14. 12. 2018.*

* Na posvet z inženirjem ortotike in protetike ter na presejalno meritev mineralne kostne gostote se lahko naročite osebno v prodajalni LL Viva Prisojna, po telefonu (01 230 61 53) ali preko e-pošte (llviva.prisojna@llgrosist.si).