Aktivne opornice

Aktivne opornice

V procesu spremljanja ljudi po operacijah in mnogovrstnih poškodbah lokomotornega sistema se fizioterapevti v dogovoru z zdravniki specialisti pogosto srečujemo z nalogo, kako izbrati za pacienta ustrezen pripomoček, ki ga bo varoval in mu učinkovito pomagal k vrnitvi v aktivnosti vsakdanjega življenja. V grobem poznamo dve skupini tovrstnih pripomočkov: to so stabilizacijske, čvrste in trde ortoze ter aktivne opornice, ki so danes nadgrajene s ciljanim kompresijskim učinkom. V praksi se največkrat odločimo za slednje, saj stremimo k temu, da ljudje s poškodbami ali bolečinami čim prej začnejo s kontroliranim gibanjem, ki bistveno pripomore k boljši in hitrejši rehabilitaciji. Glavna značilnost aktivnih opornic je ravno ta, da so učinkovite med gibanjem. Najkakovostnejši proizvajalci izbirajo pri njihovi izdelavi precizno in posebno pletenje ter materiale. Všiti dodatki poskrbijo za masažo mehkega tkiva, izboljšujejo prekrvavitev v sklepni kapsuli, vplivajo na limfno drenažo in zmanjšujejo otekanje, bolečino ter zategnjenost poškodovanih struktur. Za nošnjo so večinoma zelo prijetne, velja pa, da jih je praviloma v fazi počitka treba odstraniti.

Med najpogosteje poškodovana področja se uvrščajo koleno, hrbet (spodnji, ledveni del) in gleženj. Ti so med aktivnostmi tudi najbolj obremenjeni sklepi, saj pri pokončni drži, hoji, stoji in gibanju prenašajo največje sile. Najpogostejše težave/poškodbe, pri katerih so nam v konservativnem ali pooperacijskem zdravljenju v veliko pomoč aktivne opornice, so patelarna tendinopatija, “tekaško koleno”, “skakalno koleno”, artrotične spremembe kolenskega sklepa, zvin gležnja in njegova nestabilnost po večkratnih zvinih, akutne ter kronične bolečine v hrbtu (lumbalgija, luboischialgija, lumbalna artroza, protruzije diska, mišični spazmi ...). Pri aktivni, športni populaciji so aktivne opornice lahko v pomoč tudi v pooperacijskem obdobju, ko se posamezniki po operacijah, kot so šivanje stranskih in križnih ligamentov kolenskega sklepa, fiksacija pogačice, operacije gležnja ipd., v poznejših fazah rehabilitacije postopoma vračajo v športne aktivnosti, povečujejo obremenitve in potrebujejo še nekaj dodatne opore.

Izbira aktivnih opornic je včasih lahko zelo težka, saj je danes na trgu veliko opornic različnih proizvajalcev in cenovnih razredov. Zelo pomembno vlogo pri izbiri igrata individualno svetovanje in preizkus posameznih opornic, da se posameznik lahko odloči za tisto, ki njegovim potrebam, težavam ter zahtevam najbolj ustreza. Le pravilno izbrana opornica lahko človeku nudi najboljšo oporo z najmanj neprijetnostmi med samo uporabo.

asist. Eva Uršej, prof. šp. vzg., dipl. fiziot., strok. sod.
Lidija Bijol, dipl. fiziot.
Doktor 24

Posebna ponudba LL Viva velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 5. 9. do 14. 10. 2019 oziroma do odprodaje akcijskih zalog v specializirani prodajalni LL Viva Prisojna in LL Viva Postojna. Popusti se ne seštevajo, slike so simbolne.

Opornica za palec Pavis

Opornica za palec Pavis

Pripomoček za oporo in zaščito v primerih, ko je potrebno palec imobilizirati skupaj z zapestjem. Opremljena je z inovativnim zapiralnim sistemom PAVIS, ki ga sestavljajo štirje zapiralni pasovi za udobno in enostavno pričvrstitev.

Vsebuje tudi tri že oblikovane, a nastavljive aluminijeve opore. Posebna oblika opornice omogoča več načinov zapiranja, odvisno od želenega pritiska na zapestje in palec. Na voljo dve velikosti za levo in desno roko.

Medicinski pripomoček.

Redna cena: 41,89 €

Akcijska cena: 33,51 €

s Kartico zvestobe

Popust: 20 %

Aktivna opornica za gleženj Pavis

Aktivna opornica za gleženj Pavis

Oporni in zaščitni pripomoček za poškodbe mišic, tetiv in sklepov, nastalih kot posledica preobremenitve, pritiska ali poškodb.

Opornica je narejena iz kombinacije dveh raztegljivih materialov:

  • notranji sloj je narejen iz zelo mehkega bombažnega velurja, ki je izjemno udoben in koži omogoča dihanje;
  • zunanji sloj je narejen iz posebne, goste najlonske mrežice, ki tvori mikroskopske in močne zanke kar omogoča varno pričvrstitev zapiral (ježkov) na podlago. Univerzalna velikost.

Medicinski pripomoček.

Redna cena: 41,98 €

Akcijska cena: 33,58 €

s Kartico zvestobe

Popust: 20 %

Opornica za roko in ramo Pavis

Opornica za roko in ramo Pavis

Opornica nudi roki udobno oporo, držita pa jo dva trakova, narejena iz istega materiala, ki segata preko ramen s hrbtne strani in sta nanjo pričvrščena z Velcro zapirali (ježki). Prsni pas, ki se prav tako zapira z Velcro zapirali (ježki), prekrije roko in jo drži ob prsnem košu. Iz 100-odstotne zračne tkanine. Na voljo velikosti M in L.

Medicinski pripomoček.

Redna cena: 48,80 €

Akcijska cena: 39,04 €

s Kartico zvestobe

Popust: 20 %

Trebušni pas Pavis

Trebušni pas Pavis

Pas nudi oporo trebušni steni, zlasti v času zgodnje mobilizacije pacientov po operaciji trebuha.

Pas je izdelan iz elastičnih in zračnih tkanin, ki ne povzročajo alergij. Zaradi inovativnega zapiralnega sistema s prekrižanima trakovoma se pas enostavno prilagodi vsem postavam. Pas je enostaven za nošenje, uporaben in funkcionalen. Univerzalna velikost.

Medicinski pripomoček.

Redna cena: 34,01 €

Akcijska cena: 27,21 €

s Kartico zvestobe

Popust: 20 %