Brezplačna dostava
pri naročilu nad 49.9 €
100% varen nakup
vrnemo kupnino
Dostava v 2 dneh
Ob naročilu do 13h
Garancija zadovoljstva
30 dnevna garancija
0.00 0
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Prikaži košaricoNa blagajno

Diabetes in preprečevanje nastanka diabetičnega stopala

Kaj je diabetes?

Diabetes ali sladkorna bolezen je kronična presnovna bolezen. Njena osnovna motnja je nesposobnost prehajanja krvnega sladkorja iz krvi v celice. To prehajanje omogoči inzulin. Če ga je v krvi premalo ali če se celice nanj ne odzovejo, se vrednost krvnega sladkorja poveča.

Kaj je pomembno pri diabetesu?

Pomembno se je poučiti o sami bolezni, o uporabi zdravil, samokontroli vsebnosti glukoze v krvi ali seču, pomenu primerne prehrane, zadostne telesne dejavnosti ter še o obilici drugih stvari, med katerimi pa se ne sme zanemariti pomena ustrezne nege nog in stopal. Pogosto namreč pride ravno do težav s stopali. Vzrok zanje je okvara živcev, zoženje in otrditev žilne stene ter visok krvni sladkor. Zaradi okvare živcev je oslabljen ali odsoten občutek stopal na dotik, bolečino, temperaturo. Vzrok za diabetično stopalo je lahko vsaj deloma pogojen s tem, da bolnik ne čuti, da ga tiščijo čevlji ali da mu je v čevelj zašel tujek, na primer kamenček.

Kako preprečiti nastanek diabetičnega stopala?

Diabetiki morajo skrbeti, da je koža stopal čista, suha in voljna. Svoja stopala naj umivajo z mlačno vodo (v primeru neobčutljivosti stopal je potrebno preveriti temperaturo vode s termometrom ali roko) in blagim sredstvom za umivanje. Stopala je po umivanju potrebno temeljito (tudi med prsti), a nežno osušiti z mehko brisačo.

Stopala naj bodo zavarovana z uporabo nogavic in čevljev, ki morajo biti udobni. Pred obuvanjem je potrebno preveriti notranjost obutve, saj bi morebitni predmeti lahko dražili ali poškodovali stopalo.

Obutev za diabetike

Pri diabetikih je pomembno, da si kupijo kakovostne čevlje, ki imajo mehak zgornji del in dovolj prostora za prste. Čevlji za diabetike v notranjosti ne smejo imeti tipnih šivov, imeti morajo stabilen opetnik za stabilizacijo hoje, primerni morajo biti tudi za občutljiva stopala (tudi po operaciji), imeti morajo odstranljiv ortopedski vložek ter podplat, ki mora biti dovolj debel, da zmanjšuje pritisk predvsem na prednjem delu stopala in ščiti sklepe. Čevlji naj ne bodo preveliki ali pretesni, pete pa ne previsoke. Najbolje jih je kupovati popoldan, ko so stopala že nekoliko otečena.

Urška Trstenjak, farm. teh.
LL Viva Postojna

e-Novice

Odkrijte svet zdravja in dobrega počutja v svojem e-poštnem nabiralniku – prijavite se za nasvete, obveščanje o ekskluzivnih ponudbah in še mnogo več!
Telefon:
01 723 36 89
Elektronska pošta:
info@llviva.si
Potrebujete pomoč?
Na voljo smo vam vsak
delavnik med 9.00 – 17.00

E-novice

Prijavite se na e-novičke in prejemali boste informacije o novostih, ekskluzivnih ponudbah in posebnih dogodkih.

E-novice

Prijavite se na e-novičke in prejemali boste informacije o novostih, ekskluzivnih ponudbah in posebnih dogodkih.
Telefon:
01 723 36 89
Elektronska pošta:
info@llviva.si
Potrebujete pomoč?
Na voljo smo vam vsak
delavnik med 9.00 – 17.00
Copyright © LL Viva 2023. Vse pravice pridržane.