Dimeljska ali ingvinalna kila

Kila ali hernija, po domače tudi pruh, je izstopanje tkiva, v tem primeru trebušne mrene in trebušnih struktur (dela črevesa ali maščobnega tkiva), skozi nenaravno razširjeno odprtino, torej skozi oslabljeni del trebušne stene, kar je videti kot izboklina. Dimeljska kila je najbolj pogosta oblika kile in se pogosteje pojavlja pri moških. Lahko so prirojene ali pridobljene. S prirojeno kilo se človek rodi oziroma jo pridobi ob rojstvu, največkrat pa gre za zaporo kanala med spuščanjem mod v mošnjo. Pridobljene kile se pojavijo kasneje v življenju, po navadi med 50. in 75. letom starosti. K njihovemu nastanku pripomorejo prekomerna teža, nosečnost, različne oblike naprezanja med kroničnim kašljem, iztrebljanjem in dvigovanjem težkih bremen.

Simptomi dimeljske kile so izboklina, bolečina v dimljah, pekoč občutek, zategovanje in težave pri odvajanju blata. Včasih se zgodi, da ni očitnih simptomov in se ljudje niti ne zavedajo, da jo imajo, dokler je zdravnik naključno ne ugotovi pri rutinskem pregledu trebuha.
Večina dimeljskih kil ni nevarnih, in če je majhna ter ne povzroča težav, strokovnjaki svetujejo opazovanje. Lahko pa pride do hudega zapleta, če je ne zdravimo pravočasno. Primer zapleta pri kili je, ko oseba izbokline ne more potisniti nazaj v trebušno votlino. Takrat se običajno v kilni vreči uklešči črevo ali trebušna pečica in prekine dovod krvi v črevesje. V tem primeru je potreben operativni poseg, saj je zataknjena kila smrtno nevarna. Simptomi so: bolečina, ki se zelo hitro stopnjuje, bruhanje, povišana telesna temperatura, hiter srčni utrip in otečena izboklina, ki postane rdeča.
Ena od rešitev pri dimeljski kili so tudi kilni pasovi, ki jih lahko po posvetu z zdravnikom kupite ali dobite na naročilnico. Kilni pas ne odstrani vzroka kile in težav, temveč pride v poštev, ko zaradi splošnega stanja bolnika operativni poseg ni mogoč.
Alternativa kilnim pasovom so kompresijske spodnjice za ženske in moške, ki zagotavljajo kompresijo in oporo trebušnemu predelu ter preprečujejo izbočenje dimeljske kile. Za tiste, ki želijo dodatno in še močnejšo oporo, so na voljo anatomsko oblikovane blazinice, ki se vstavijo v notranje žepke spodnjic.

Razlogi za nastanek dimeljske kile

  1. šibke trebušne mišice in vezi
  2. Kronični kašelj
  3. Zaprtje
  4. težko fizično delo
  5. nosečnost
  6. pogosto dvigovanje uteži
  7. prekomerna teža
  8. pogosto kihanje

 

Merita Halili, farm. teh.
vodja specializirane prodajalne LL Viva Prisojna