Hallux valgus, deformacija nožnega palca

Hallux valgus, deformacija nožnega palca

Hallux valgus ali deformacija stopalnega palca je deformacija palca, ko kot med prvo stopalnico in prvo prstnico preseže 15 stopinj. Velikokrat hallux valgus spremlja bolečina sklepa palca na podplatu ali na sklepu palca ob strani. Včasih so tudi boleči otiščanci (trda koža), ki nastanejo direktno pod palcem. Z večjo deformacijo palca, hallux valgusom, so včasih povezani tudi kladivasti prsti, jahajoči prsti itd.

Kljub splošnemu prepričanju, da do hallux valgusa pride zaradi nepravilne obutve, je največkrat vzrok dedni, pogosteje se pojavi pri ženskah. Ostali najpogostejši vzroki te težave so nepravilna obutev, delo itd. Težava v večji ali manjši obliki naj bi se v življenjski dobi pojavila pri tretjini žensk in petini moških.

Težave se po navadi začnejo ponavljati v srednji starostni in starostni dobi.

Zdravljenje hallux valgusa po navadi poteka najprej konservativno. V prvi vrsti je to primerna, udobna ortopedska ali vsaj športna oz. funkcionalna obutev. Takšna obutev ne pritiska toliko na palec in posledično manj boli. Nadalje si lahko pomagamo z ortopedskimi vložki po meri, ki natančno razbremenjujejo sklep palca. Pripomočki, ki lajšajo simptomatiko, so še nočne opornice, distančniki itd. Pomembne so tudi vadba stopala, ko je to mogoče, masaže, bosa hoja itd. Našteti pripomočki lajšajo simptomatiko težave, zelo redko imajo vpliv na sam položaj palca oz. njegovo konstrukcijo. Ob pojavu hude bolečine si je morda smiselno pomagati z nesteroidnimi antirevmatiki (zunanja mazila v obliki gelov, mazil ali v obliki tablet). V praksi vidimo, da se ljudje odločajo za operativni poseg, ko pripomočki, vadba, tablete in obutev ne zadostujejo več pri lajšanju težav. Predolgo čakanje na operacijo ima tudi svoje minuse. V Sloveniji se je v problematiko stopal specializiralo že kar nekaj vrhunskih ortopedov.

Dejan Tašner, dipl. inž. ort. in prot.
OIM Ortopedski inženiring


Brezplačno strokovno predavanje z inženirjem ortotike in protetike

26. 2. 2019 ob 18.00

Viteška dvorana, Križanke, Ljubljana

Na predavanje se je potrebno predhodno naročiti.* Število mest je omejeno. Vljudno vabljeni!


* Na izbrane meritve in posvete se lahko naročite osebno v prodajalni LL Viva Prisojna, po telefonu (01 230 61 53) ali preko e-pošte (llviva.prisojna@llgrosist.si).