Krajša noga, ki to ni

V prejšnji številki sem opisal dejansko oziroma strukturno obliko krajše noge, kar pomeni, da sta golen ali stegnenica dejansko krajši. Pogostejši so primeri, ko sta nogi po merilih anatomske simetrije enako dolgi, bok pa je nižji in telo nagnjeno vstran.

Takrat govorimo o navidezno oziroma funkcionalno krajši nogi. Za razliko od strukturne oblike, pri kateri je treba večjo razliko nadomestiti z ortopedskim pripomočkom, se pri funkcionalni pozornost usmeri na odkrivanje in odpravljanje neravnovesja vezivnih in mišičnih struktur, in sicer najprej v območju medenice in ledvene hrbtenice. Preveri se mišice zadnjice / odmikalke kolkov (gluteal m.), ledvene hrbtenice, medenice (quadratus lumborum) in skupine hrbta (erector spinae). Preveri se tudi obliko hrbtenice, ki v primeru večje ukrivljenosti predvsem v ledvenem delu (skolioza) vpliva na položaj in ravnovesje v medenici, ter posledično neenakovredne obremenitve, kar se pogosto razkrije ob baropedometričnem preizkusu. Ovrednoti se še gibljivost ter položaj kolenskih in gleženjskih sklepov, statično in dinamično. Stopala lahko zaradi večje gibljivosti zelo neposredno vplivajo na položaj medenice in držo telesa.

Odkriti je treba vzročno-posledične povezave in osmisliti rešitve z usmerjeno vadbo. Premalo enakovredna obremenitev sklepnega aparata utrjuje držo telesa v manj učinkovito gibalno celoto.

Izrazito navznoter položeno stopalo (planovalgus), ki telesu nudi slabo oporo in po verigi vpliva na položaj medenice, je smiselno popraviti s korekcijskim ortopedskim podložkom, in sicer do stopnje, ko se drža telesa izboljša, stopalo pa ohrani gibalno aktivnost. V večini primerov je ortotika dopolnilni ukrep usmerjeni vadbi.

Vzroki za vezivno in mišično neravnovesje, ter posledično funkcionalno krajšo nogo, najpogosteje tičijo v slabem razumevanju in izrabljanju našega čudovitega gibalnega stroja! Premalo celovito in intenzivno razgibavanje privede do hitrejšega propadanja manj obremenjenih robnih površin sklepnega hrustanca.

Povzel bom zanimivo misel. V zibelki smo si stopala potisnili v usta, danes pa redki zmorejo pri petdesetih koleno upogniti za več kot 90 stopinj, pa čeprav za to ni oz. skoraj ni nobenega fiziološkega ali mehanskega razloga.


Funkcionalno krajša noga je najpogosteje posledica zmanjšane mobilnosti sklepov, kar privede do skrčenja in zmanjšanja elastičnosti povezanih vezivnih in mišičnih struktur. Če roko ovijemo v mavčno oblogo za dva tedna, bo oslabela in se “zakrčila”. Potrebovali bomo kar nekaj dni do polne gibljivosti. To načelo velja za vse sklepne, vezivne in mišične strukture v telesu.

Vprašajmo se, kaj bi bilo telo brez veziva in mišic? Vreča kosti! Zato velja priporočilo: Uporabljajte svoj gibalni stroj in ga ohranite zdravega!

Kadar pride do tovrstnih težav, jih najprej predstavite svojemu osebnemu zdravniku.

Sašo Šabanov, vodja ort. teh.
ORTOPEDSKI STUDIO
Ilirska ulica 23 , Ljubljana