Krajša noga – LL Viva

Krajša noga

Veliko ljudi toži za bolečinami v križu, kolenih, gležnjih in te bolečine so lahko razlog, ker ima nekdo krajšo nogo. Ravno to je lahko eden glavnih vzrokov za kronične bolečine v hrbtu, obolenja na lokomotornem sistemu, hrustančne obrabe kolen vse do težav s stopali. Lahko, da gre za anatomsko krajšo nogo, lahko pa je razlog tudi zamik medenice zaradi skolioze. Razlike v dolžini spodnjih udov so lahko pridobljene ali prirojene:

 • poškodba pri rojstvu, prirojena dislokacija kolka,
 • različna vnetja (npr. Tuberkuloza),
 • paraliza,
 • benigni in maligni tumorji mišično-skeletnega sistema,
 • poškodbe pri odraslih, vključno z zlomi ali dislokacijo spodnje okončine,
 • operacija na stegnu, kolku (menjava kolka) ali kolenu,
 • asimetrija v vzdolžnih stopalnih lokih na stopalu.

Zaradi razlike v dolžini udov lahko nastanejo:

 • bolečine v hrbtu,
 • nagnjena medenica,
 • večja obraba kolka, kolen, gležnja zaradi napačne statike in hoje,
 • pojav sočasnih poškodb ali bolečin v stopalu,
 • mišično neravnotežje.

Načini zdravljenja so različni. Lahko zdravimo konservativno ali operativno. Konservativno: ortopedski vložki po meri, serijske povišice za pete, pri večji prikrajšavi, nad 2,5 cm, posebej izdelani ortopedski čevlji. Pri tem je treba poudariti, da vsak, ki ima razliko v dolžini udov, mora opraviti pregled, najprej pri osebnem zdravniku, nato, če je treba, opravi pregled še pri zdravniku specialistu ortopedu ali zdravniku specialistu fiziatru, ki bo premeril dolžini obeh udov in bo vsa opažanja zapisal v izvid. Z izvidom je treba obiskati diplomiranega inženirja ortotike in protetike, da naredi pregled in meritev stopal. Nato se lahko izdelajo ortopedski vložki po meri. Z ortopedskim vložkom po meri je možno reševati prikrajšave do 1,5 cm. V tem primeru lahko bolnik še naprej uporablja serijsko obutev. Če je prikrajšava večja kot 1,5 cm, je treba prilagoditi še serijsko obutev. V tem primeru se prereže podplat čevlja in se del povišice vstavi v podplat čevlja, preostanek pa povišamo z ortopedskimi vložki po meri. Poudariti je treba, da je zaradi spremenjenega načina hoje, zaradi razlike v dolžini spodnjih udov, potrebna uporaba ortopedskega vložka za levo in desno nogo, saj le na tak način lahko skorigiramo prikrajšavo in nepravilno hojo! Ker s povišico pod peto obremenimo bolj sprednji del stopala, je potrebna razbremenitev sprednjega stopala s peloto za prečni stopalni lok. Zaradi tega je ortopedski vložek po meri s povišico veliko bolj primeren kot serijske povišice, ki se dobijo v trgovinah z medicinsko-tehničnimi pripomočki. Serijska povišica je lahko zgolj samo začasna rešitev.

Serijski čevelj z dodano povišico v podplat čevlja.

Serijski čevelj z dodano povišico v podplat čevlja.

Če je noga krajša (do 1 cm) ali je zamik medenice do 1 cm in ni izrazite simptomatike, lahko bolniki veliko postorijo z manipulativnimi tehnikami terapij pri fizioterapevtih, kiropraktikih, osteopatih, manualni medicini.

Operativno: Skrajšanje daljše okončine, podaljšanje krajšega uda z zunanjimi fiksaterji ali blokiranje rasti daljše okončine pri otrocih.

Jaka Hanželič, dipl. ort. in prot.

Prodajalne LL VIVA so s 4. 5. ponovno odprte in delajo po normalnem obratovalnem času.