Obutev naj bo kakovostna in udobna

Obutev naj bo kakovostna in udobna

Dejan Tašner, dipl. inž. ort. in prot.
OIM Ortopedski inženiring

Metatarzalgija (ali vnetje glavic stopalnic) je bolečina v prednjem delu stopala, ki je včasih zelo izrazita. Velikokrat jo spremljajo boleči otiščanci (trda koža), ki nastanejo direktno pod glavicami stopalnic (blazinicami). Bolečine so pogosto najbolj izrazite v poletnih mesecih, saj se takrat pretežno uporabljajo natikači ali sandali slabše kakovosti. Običajno nastopi v srednji in starostni dobi, lahko pa se pojavi tudi skupaj s težavami pokrčenih (kladivastih) prstov in hallux valgusom.

Vzrokov za metatarzalgijo je več. Največkrat je to spuščen prečni stopalni lok, ki je lahko posledica degenerativnih procesov v telesu, splošnih bolezni ali oblike stopala. Velikokrat so vzroki tudi pomanjkanje podkožnega maščevja, višja telesna aktivnost, stoječe delo, povišana telesna teža in visok vzdolžni stopalni lok.

Eden od vzrokov, na katerega lahko vplivamo sami, je neprimerna obutev. Običajno ima ta zelo tanko in nekakovostno gumo, s čimer samo še bolj preobremenimo sprednji del stopala. Zato je zelo pomembno, da izbiramo obutev anatomske oblike in dobrih materialov, ki jih glede na težavo svetuje strokovno usposobljen svetovalec.

Zdravljenje metatarzlagije po navadi poteka najprej konservativno z ortopedskimi vložki in se nadaljuje z različnimi fizikalnimi metodami terapije, kar s časom privede do izboljšave. Delna rešitev so tudi samolepilne metatarzalne podpore, ki se lahko nalepijo v čevelj in tako vsaj delno zmanjšajo težavo. Idealna rešitev je ortopedski vložek po meri, ki ga je mogoče prestavljati iz čevlja v čevelj. Pri tem je treba biti pozoren, da izbiramo takšne čevlje, ki omogočajo odstranitev obstoječih vložkov.
Če konservativno zdravljenje ni uspešno, preidemo na operativno.

Prodajalne LL VIVA so s 4. 5. ponovno odprte in delajo po normalnem obratovalnem času.