Brezplačna dostava
pri naročilu nad 49.9 €
100% varen nakup
vrnemo kupnino
Dostava v 2 dneh
Ob naročilu do 13h
Garancija zadovoljstva
30 dnevna garancija
0.00 0
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Prikaži košaricoNa blagajno

Osteoporoza

Osteoporoza dobesedno pomeni porozne kosti. Kosti, ki so bile močne, postanejo zaradi osteoporoze krhke in lomljive. Gibi, ki se zdijo sami po sebi umevni, npr. skloniti se in pobrati časopis ali dvigniti vnuka, lahko pri bolnikih z osteoporozo povzročijo zlome. Večina ljudi ne ve, da ima osteoporozo, dokler se kost ne zlomi. Takrat je bolezen že napredovala.

Preden se kost zlomi, osteoporoza ne povzroča nobenih težav, zato jo imenujemo tudi tiha bolezen. Eden od načinov, da jo pravočasno odkrijemo in zdravimo, je merjenje mineralne kostne gostote. Merjenje se opravi s posebno napravo, ki deluje na podlagi rentgenskih žarkov. Meritev se opravi v nekaj minutah, neboleče in zelo natančno. S to metodo se lahko odkrije osteoporoza pred pojavom zloma in se napove, kakšna je nevarnost zloma, vendar pa moramo vedeti, da so pomembni še drugi dejavniki. Ta metoda se izvaja v zdravstvenih ustanovah s predhodnim posvetom zdravnika.

Za merjenje kostne gostote lahko uporabljamo tudi ultrazvok petnice. To ni nadomestilo za merjenje kostne gostote z rentgenskim aparatom, pač pa služi le za obveščanje ljudi, da je kostno gostoto sploh možno izmeriti. Če izvid meritve z ultrazvokom vzbudi sum na osteoporozo, je nujna dodatna meritev s specialno aparaturo za merjenje kostne gostote in se samo na osnovi izvina ultrazvoka nikoli ne začne zdravljenje.

Dejavniki tveganja za osteoporozo so:

 • Spol
  Pri ženskah je večja možnost za razvoj osteoporoze.
 • Starost
  Starejši kot ste, večje je tveganje za osteoporozo. Kostna gostota se z leti namreč zmanjšuje
 • Sorodniki z osteoporozo ali pogostimi zlomi
 • Zgodnja menopavza pred 45. letom
 • Prehrana
  Hrana z malo kalcija in vitamina D. Pretirano uživanje beljakovin (meso) in soli lahko zaloge kalcija v telesu še zmanjša.
 • Telesna vadba
  Če ste telesno nedejavni ali daljši čas vezani na posteljo.
 • Razvade
  Kajenje in pretirano uživanje alkoholnih pijač nažirata kosti.
 • Zdravila so pogost, pomemben in včasih spregledan dejavnik tveganja pri razvoju osteoporoze. Potreben je posvet z zdravnikom.


Preprečevanje osteoporoze

V obrambi pred razvojem te bolezni je nastanek močnih kosti, zlasti pred 30. letom starosti. Pozneje je treba kostno maso seveda vzdrževati in upočasniti njeno zmanjševanje v zrelejših letih.
Preprečevanje osteoporoze se torej  začne že v otroštvu in se nadaljuje vse življenje.
Osteoporozo je mogoče preprečiti z urav­noteženo prehrano, obogateno s kalci­jem in z vitaminom D, z redno telesno aktivnostjo, z zdravim načinom življenja.

Pomemben kalcij in vitamin D

Kalcij
Kalcij prispeva k normalnemu strjevanju krvi in sproščanju energije pri presnovi, prispeva k delovanju mišic, delovanju srca, normalnemu prenosu živčnih impulzov, delovanju prebavnih encimov, potreben je tudi za ohranjanje zdravih kosti in zob.
Najbolj enostavno in naravno je, če se zaužije predpisana dnevna količina kalcija s hrano. Odličen vir kalcija so mleko in mlečni izdelki. Nekateri ljudje nimajo encima laktaza, ki razgrajuje mlečni sladkor, zato mleka ne prenašajo. V tem primeru je priporočljivo uživanje mlečnih izdelkov brez laktoze. Druga, nemlečna hranila in vir kalcija so še sardine, zelena listnata zelenjava, mandlji, sezam, suho sadje, stročnice, s kalcijem obogatenim sojini izdelki.
Občasno je kalcij potrebno dodajati poleg zdrave prehrane. Kalcij se lahko kupi v obliki tablet, praškov,..

Vitamin D
Vitamin D je v maščobi topen vitamin, ki uravnava absorpcijo kalcija in fosfata iz črevesja kri, zato je ključen za zdrave kosti. Ugodno vpliva na delovanje mišic. Večina ga nastane v koži pod vplivom sončnih žarkov. Sposobnost nastajanja vitamina D v koži se s staranjem zmanjšuje, tako da postanejo pomembni viri vitamina D v prehrani. To so z vitaminom D obogateni mlečni proizvodi, jajčni rumenjak, morske ribe (sardine, losos, tuna) in jetra. Mnogim danes zaradi modernega načina življenja vitamina D primanjkuje. Pri pomanjkanju vitamina D si lahko pomagamo s preparati, ki se dobijo v prosti prodaji.

Druga hranila poleg kalcija in vitamina D
Za zdrave kosti so pomembni tudi drugi vitamini in minerali, ki jih običajno ni treba posebej dodajati, če se prehranjujemo zdravo in dovolj raznovrstno.

 • Vitamin B2, B6, B12 in folna kislina (zelena listnata zelenjava, korenje, avokado, marelice, banane, oreščki)
 • Vitamin C (agrumi, jagode, paradižnik, krompir)
 • Vitamin K (brokoli, cvetača, soja, zelena lesnata zelenjava)
 • Vitamin A (jetra, jetrne paštete)
 • Magnezij (zelena lesnata zelenjava, oreščki, mlečni izdelki)
 • Kalij (sadje, predvsem banane, zelenjava)
 • Baker (oreščki, semena, sadje, gobe, sončnično olje)
 • Mangan (oreščki, poper, meso, čaj)
 • Silicij (žita, riž, sadje, zelenjava)
 • Cink (jajca, meso, jogurt)
 • Bor (sadje, zelenjava)

Telesna dejavnost

Telesna dejavnost je zelo pomembna za gradnjo in vzdrževanje močnih kosti. Posebna previdnost je pri ljudeh z osteoporozo. Izogibati se je potrebno dejavnostim, pri katerih obstaja velika možnost padca in vaje izvajati pod strokovnim nadzorom, oziroma upoštevati navodila strokovnjakov.

Meritve mineralne kostne gostote

Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije že 3.leto izvaja ultrazvočne meritve mineralne kostne gostote – presejalna metoda – na petnici v poslovalnicah LL Viva v Ljubljani, Postojni, Litiji in Idriji.

Ultrazvočna meritev služi le za obveščanje ljudi, da je kostno gostoto sploh mogoče izmeriti. Če UZ izvid meritve vzbudi sum na osteoporozo, je potrebna dodatna meritev – DXA meritev. Poleg UZ meritve pa izvajamo še vprašalnik za morebitno tveganje za zlome, ki ga izračunamo z metodo FRAX – odgovori na 10 vprašanj, ki pokažejo, kolikšno je tveganje za zlom kosti v naslednjih desetih letih.

Meritve priporočamo osebam – ženskam starejšim od 45 let (po menopavzi) in moškim, starejšim od 60 let. Glede na UZ izvid in izračun FRAX vsakemu udeležencu meritve svetujemo posvet pri osebnem zdravniku ali ga napotimo na nadaljnjo DXA meritev v ambulanto, kjer opravljajo te meritve. UZ meritev in izračun FRAX v poslovalnicah LL Viva so brezplačne, žal pa so DXA meritve samoplačniške, razen v primerih kadar je ugotovljena ti. sekundarna osteoporoza ( posledica drugih spremljajočih bolezni), kar ugotovi osebni zdravnik.

UZ meritve izvajamo v poslovalnicah LL Viva med 10. in 12. uro ob četrtkih:

 • LL Viva Prisojna 1. četrtek v mesecu
 • LL Viva Postojna 2. četrtek v mesecu
 • LL Viva Litija 3. četrtek v mesecu
 • LL Viva Idrija 4. četrtek v mesecu

Za meritve je obvezna predhodna prijava v poslovalnici.

Nada Španič,
LL Viva Postojna

e-Novice

Odkrijte svet zdravja in dobrega počutja v svojem e-poštnem nabiralniku – prijavite se za nasvete, obveščanje o ekskluzivnih ponudbah in še mnogo več!
Telefon:
01 723 36 89
Elektronska pošta:
info@llviva.si
Potrebujete pomoč?
Na voljo smo vam vsak
delavnik med 9.00 – 17.00

E-novice

Prijavite se na e-novičke in prejemali boste informacije o novostih, ekskluzivnih ponudbah in posebnih dogodkih.

E-novice

Prijavite se na e-novičke in prejemali boste informacije o novostih, ekskluzivnih ponudbah in posebnih dogodkih.
Telefon:
01 723 36 89
Elektronska pošta:
info@llviva.si
Potrebujete pomoč?
Na voljo smo vam vsak
delavnik med 9.00 – 17.00
Copyright © LL Viva 2023. Vse pravice pridržane.