Sezamoidne kosti palca, poškodbe in preventiva

Sezamoidne kosti palca, poškodbe in preventiva

Sezamoidni kosti palca sta del vezivno-ovojničnega kompleksa. V normalnem stopalu sta sezamoidni koščici na stopalu dve koščici v obliki graha, ki sta pod velikim sklepom palca. Kljub majhnosti sta zelo pomembni pri prenašanju teže in mehaniki stopala. Pri običajnih obremenitvah delujejo nanju sile, povzročene z do 50 % telesne mase, pri sunkovitih odrivih pa lahko celo več kot 300 %. Velik del telesne teže nosi medialna sezamoidna kost, ki je zato bolj izpostavljena poškodbam.

Sezamoidni kosti lahko prizadene veliko različnih patologij, v 40 % so to stresni zlomi, v 10 % pa akutni. Pogosto so povezane z dejavnostmi, ki zahtevajo povečan pritisk na nogo ali pri neposrednih udarcih. Pojavljajo se pri športih, kot so tek, košarka, nogomet, golf, tenis, odbojka, balet, plezanje …

S pomočjo kliničnega pregleda, rentgenskega slikanja, računalniške tomografije, magnetne resonance ter scintigrafije postavi zdravnik pravilno diagnozo.

V večini primerov je začetno zdravljenje skoraj vedno konservativno. Največkrat se priporoča zdravljenje s posebnimi opornicami za stopalo, začasnim čevljem ali z razbremenjevanjem s pomočjo ortopedskih vložkov po meri in tudi z mavcem. Pri zlomih, ki se ne zacelijo po konservativnem načinu zdravljenja, je potrebno kirurško zdravljenje. K uspešnosti kirurškega zdravljenja največ prispeva natančna kirurška tehnika, zaplete pa dodatno zmanjšamo s pravilno pooperativno obravnavo.

Preventiva je primerna športna obutev ali ortopedski čevlji z dobro amortiziranim podplatom.

Dejan Tašner, dipl. inž. ort. in prot.
OIM Ortopedski inženiring Ljubljana