Supinacija - visok stopalni lok

Supinacija – visok stopalni lok

V tem članku bomo posvetili pozornost prekomerni supinaciji stopala (obokano stopalo) in medialnemu visokemu vzdolžnemu stopalnemu loku.

Pri visokem stopalnem loku lahko nastanejo težave, ker veliko telesne teže pritiska na peto in glavice stopalnic. Takšna deformacija lahko privede do bolečin in nestabilnosti. Lahko se razvije v kateri koli starosti in se pojavi na eni ali obeh nogah. Visok stopalni lok lahko nastane zaradi nevroloških motenj ali drugih zdravstvenih stanj, kot so cerebralna paraliza, bolezen Charcot-Marie-Tooth, spina bifida, mišična distrofija ali možganska kap. Razlog za nastanek visokega stopalnega loka je lahko tudi podedovana strukturna nepravilnost. Natančna diagnoza je pomembna, saj osnovni vzrok za tako stopalo v veliki meri določa njegov nadaljnji razvoj. Običajno so pridružene težave tudi:

  • kladivasti prsti (upognjeni prsti) ali krempljasti prsti (prsti stisnjeni kot pest),
  • otiščanci na glavicah stopalnic (predvsem na 5. stopalnici), zunanji strani stopala ali peti stopala,
  • bolečine pri stoji ali hoji,
  • nestabilno stopalo.

Pacienti z visokim stopalnim lokom imajo hitreje težave tudi s plantarnim fascitisom, bolečimi ahilovimi tetivami, bolečinami v križu…

Supinacija - visok stopalni lok

Supinacija - visok stopalni lok

Za natančno diagnozo je potreben pregled pri specialistu ortopedu, ki lahko na osnovi svojih ugotovitev pacienta pošlje na dodatni pregled k specialistu nevrologu, za popolno oceno nevrološkega stanja.

Težavo visokega stopalnega loka lahko rešujemo na naslednje načine:

  • ortopedski vložki po meri, s katerimi prerazporedimo pritisk s pete in glavic stopalnic po celotnem stopalu. S pomočjo lateralnega (zunanjega) klina lahko pritiske, ki potekajo po zunanji strani stopala, bolj centraliziramo. Poudariti je potrebno, da pri težavah z visokim stopalnim lokom serijski ortopedski vložki niso prava rešitev, saj stopalo samo še bolj obrnejo navzven in tako poslabšajo situacijo.
  • pravilna obutev – visoki čevlji za podporo gležnja, čevlji s širšim podplatom pripomorejo k boljši stabilnosti.
  • kirurški poseg – če nekirurško zdravljenje ni uspešno, bo morda potreben kirurški poseg za zmanjšanje bolečine, povečanje stabilnosti in moči stopala.

Dejan Tašner, dipl. inž. ort. in prot.

open

Prodajlne LL Vive navkljub najnovejšim Covid ukrepom delujejo po normalnem obratovalnem času.