Težave

stopala

Človeško stopalo ima 26 kosti, 33 sklepov in več kot 100 mišic, vezi in kit, narejenih iz čvrstih vlaknastih tkiv, ki vse gibljive dele držijo skupaj – da ne omenjamo, da se prav na stopalih nahaja več znojnih žlez kot na katerem koli delu telesa.

Vaša stopala so vsak dan podvržena pritiskom in udarcem. Lahkotno premagujte razdalje še naprej tako, da prepoznate in odpravite težave, ki lahko segajo od kurjih očes in žuljev do diabetičnega stopala in kladivastih prstov.

kje lahko pomagamo?

koleno

Bolečina v kolenu je pogosta pri starejših osebah in je najpogosteje povezana s splošno obrabo zaradi vsakodnevnih aktivnosti, kot so hoja, upogibanje, stanje in dvigovanje. Športniki, ki tečejo ali se ukvarjajo s športi, ki vključujejo skakanje ali hitre spremembe gibanja, so v jeseni življenja bolj podvrženi bolečinam in težavam v kolenih.

Ne glede na to, ali je bolečina v kolenu posledica staranja ali poškodbe, je brez dvoma moteča ali celo nevzdržna. Zato je pomembno, da hitro in ustrezno ukrepamo.

kje lahko pomagamo?

hrbet

Bolečina v hrbtu ali križu je eden najpogostejših razlogov za obisk pri zdravniku in odsotnost na delovnem mestu ter vodilni vzrok invalidnosti po vsem svetu. Bolečina v hrbtu obsega vse od bolečine v mišicah do mravljinčenja ter pekočega ali zbadajočega občutka. Poleg tega lahko bolečina seva tudi navzdol vzdolž noge in se še poslabša ob prepogibanju, zvijanju, dvigovanju, stanju ali hoji.

Večina bolečin v hrbtu kljub temu običajno v nekaj tednih postopoma izzveni z domačim zdravljenjem in samooskrbo. Če bolečine ne pojenjajo tudi po nekaj tednih, obiščite zdravnika.

kje lahko pomagamo?

trebuh

Večina ljudi o njih ne mara govoriti, a težave s prebavili so pogoste. Ni pa treba trpeti v tišini. S težavami z želodcem se srečujemo prav vsi, med najpogostejše pa spadajo prebavne motnje in zgaga. Nekatere želodčne težave lahko olajšate z zdravili brez recepta in s spremembami življenjskega sloga, na primer izogibanjem mastni hrani.

Če sumite, da bi lahko imeli težave s trebuhom in prebavo, ne odlašajte z iskanjem pomoči.

kje lahko pomagamo?

prsni del

Bolečin v prsih ne smemo prezreti, a vedeti morate, da imajo veliko možnih vzrokov. V mnogih primerih je bolečina povezana s srcem, povzročajo pa jo lahko tudi težave s pljuči, požiralnikom, mišicami, rebri ali živci. 

Če trpite za nepojasnjeno bolečino v prsnem košu, je edini način, da potrdite njen pravi vzrok, da obiščete zdravnika.

 

kje lahko pomagamo?