Žulji

Žulji

Težko bi našli človeka, ki se ne bi vsaj enkrat v življenju srečal z neprijetno posledico tesnih čevljev ali dolgotrajne hoje, žulji na nogah. Najbolje jih je preprečiti, če pa nastanejo, je pomembno, da jih znamo pravilno sanirati, saj lahko okužbe samo podaljšajo zdravljenje.

Žulji nastanejo zaradi drgnjenja zgornje plasti kože ob površino (največkrat obutev). Na poškodovanem mestu pod kožo se začne nabirati limfna tekočina. Večja je sila, hitreje nastane žulj.

Ko se nam naredi žulj, kožo čim prej osvobodimo pritiska – se sezujemo oziroma preobujemo. Na njegovem dnu bo začela nastajati nova koža, tekočina se bo postopoma vpila, povrhnja koža pa se bo posušila in olupila. Žulja ne prediramo, saj mehur s tekočino služi kot naravna zaščita za novo kožo. Oskrba žuljev ni zahteven postopek, pomembno je le, da je pribor, ki ga pri tem uporabljamo, sterilen, da ne pride do morebitnih okužb. Zelo učinkoviti so obliži s hidrokoloidno tehnologijo, ki zmanjšajo bolečino zaradi pritiska in trenja ter omogočijo optimalno vlažno okolje za celjenje, zato se žulj hitreje zaceli. Obliž pustimo na žulju več dni in ga zamenjamo, ko se sam odlepi.

Tudi domači pripravki zelo izboljšajo celjenje poškodovane kože. Na mesto žulja lahko večkrat vtrete za čajno žličko limoninega soka, žličko posušenih kamilic in strok česna, mešanica deluje antiseptično in hitro obnavlja kožo. Nadvse primerna so tudi ognjičeva mazila ali blagodejna aloe vera.

Pri težavah ali preventivno je zelo priporočljivo nositi široko, komfortno ortopedsko obutev iz naravnih materialov.

Dejan Tašner, dipl. inž. ort. in prot.
OIM Ortopedski inženiring Ljubljana