Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Brezplačni pregled venskega pretoka s Pletizmografom – LL Viva Idrija

6. junija, 2023 @ 09:00 - 12:00

Merjenje venskega pretoka pomeni meritev pretoka venske krvi v nogah. To je enostaven, hiter in neboleč vpogled v posameznikovo zdravje venskega ožilja. Z meritvijo ugotavljamo kako delujejo vene v nogah in kakšna je sposobnost  mišic, da vensko kri črpajo iz nog proti srcu.

 

IZVEDBA MERITVE IN NAVODILA

  • Na notranjo stran goleni obeh nog se  pritrdi optično (IR) sondo
  • Izvedemo osem ponovitev stiska mišic s katerimi s pomočjo t.i. mišične črpalke izpraznimo vene. Stiskanje mišic v nogah stiska vene in tako potiska kri proti srcu.
  • Takoj, ko prenehamo z gibalnimi vajami se kri začne vračati v vene in prav tako tudi v območje gležnjev, kamor smo namestili sonde. Sondi pošljeta svetlobne žarke približno 3,5 mm globoko pod kožo. S pomočjo odboja svetlobe naprava zaznava hitrost in obseg polnjenja venskega ožilja.

Pletizmograf izmeri dva parametra:

  1. Čas polnitve venskega ožilja v sekundah. Daljši kot je čas, bolje delujejo vaše venske zaklopke in manjši je gravitacijski pritisk na področje gležnjev.
  2. Črpalno sposobnost venskega ožilja v nogah. Višja vrednost pomeni 

boljšo sposobnost golenskih mišic, da potiskajo kri proti srcu.

 

Po meritvi se vedno opravi tudi svetovalni pogovor, saj so včasih meritve v mejah normale pa vendar oseba občuti težave in obratno. Pomembno je, da skozi pogovor ugotovimo ali so smiselni preventivni ukrepi ali pa je že smiseln pregled pri zdravniku.

Meritve so informativne narave z njimi zato ne moremo postaviti diagnoze in ne nadomeščajo obiska pri zdravniku.

Pomembno pa je tudi, da na meritve pridete primerno oblečeni. Oblačila naj bodo ohlapna do kolen. Noge so med meritvijo bose, zato je pomembno, da nosite navadne nogavice, ki jih pred meritvijo enostavno sezujete.

Nosilec izvajanja meritev s pletizmografom je podjetje Diafit d.o.o. iz Selnice ob Dravi. Meritve izvajajo izključno strokovni sodelavci.

Podrobnosti

Datum:
6. junija, 2023
Ura:
09:00 - 12:00

Prizorišče

LL Viva Idrija
Lapajnetova ulica 61
Idrija, 5280 Slovenija
+ Google Map
Phone
(05) 374 38 24