Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Meritve glukoze in holesterola – LL Viva Prisojna

21. septembra, 2023 @ 10:00 - 12:00

Z zdravim načinom življenja in preventivnimi pregledi lahko zmanjšamo možnost nastanka bolezni oziroma jih lahko pravočasno odkrijemo. Zato lepo vabljeni na merjenje celokupnega holesterola in glukoze v krvi, ki ga izvajajo strokovni delavci. Merjenje glukoze je brezplačno, meritev holesterola pa je plačljiva (3,60eur).

Glukoza je najenostavnejši sladkor v človeškem organizmu in je nujno potreben za delovanje celic. Trebušna slinavka, ki leži ob želodcu, in ima pomembno vlogo pri uravnavanju glukoze v krvi saj izloča polipeptid imenovan inzulin. Inzulin se prične izločati, ko skozi trebušno slinavko teče kri, v kateri je povišana koncentracija glukoze. Če pride do premajhnega ali prenehanja izločanja inzulina, se pojavi sladkorna bolezen, katero je potrebno zdraviti. Na nepravilno delovanje opozarja povišana vrednost sladkorja v krvi.

Holesterol je vrsta maščobe, ki je prisotna v telesu in jo potrebuje za normalno delovanje. Je sestavni del celičnih membran in služi kot predhodnik za proizvodnjo nekaterih hormonov in vitamina D. Vendar pa preveč holesterola v krvi lahko povzroči zdravstvene težave, kot so bolezni srca in ožilja. Obstajata dve vrsti holesterola: LDL holesterol in HDL holesterol. LDL holesterol se običajno imenuje “slab” holesterol, ker lahko zamaši arterije, kar lahko privede do srčnega infarkta ali možganske kapi. HDL holesterol pa je običajno imenovan “dober” holesterol, ker pomaga odstranjevati LDL holesterol iz krvi.

Podrobnosti

Datum:
21. septembra, 2023
Ura:
10:00 - 12:00

Prizorišče

LL Viva Prisojna
Prisojna ulica 7
Ljubljana, 1000
+ Google Map
Phone
(01) 230 61 53