Hallux Valgus

Hallux valgus je najpogostejša deformacija človeškega stopala. Poleg dedne pogojenosti sta ključna dejavnika za nastanek valgusne deformacije stopala nošenje ozke obutve in obutve z visoko peto. Je pa dedno pogojeno kar v 68-90%. Največkrat ta deformacija prizadene ženske, lahko pa tudi moške izključeni niso niti otroci. Pri tej deformaciji je prizadet prvi metatarzo-falangealni sklep. Bolnik občuti bolečino in nelagodje.

Plosko stopalo valgusa palca ne povzroči neposredno, lahko pa pripomore k poslabšanju položaja ob prisotnosti ohlapne sklepne kapsule, okvar v strukturi kolagena pri revmatoidnem artritisu ali pri žilno mišičnih boleznih.

Klinična slika je odvisna od stopnje deformacije in starosti bolnika. Približno 80% bolnikov ima težave pri nošenju serijsko izdelanih čevljev, nekje 70% jih čuti bolečino nad medialno izboklino prve stopalnice, ostali poiščejo zdravniško pomoč zaradi estetskih razlogov, nekateri bolniki  pa čutijo bolečino pod glavico druge stopalnice.

Glavna indikacija za operacijo je bolečina.

Osnovni pogoj za zmanjšanje bolečine je nošenje obutve z dovolj širokim podplatom v predelu glavic stopalnice, zadostnim prostorom za prste in nizko peto. Najširši del stopala, ne sme presegati več kot za 5mm najširšega premera obuvala. Vrhnji del obutve mora biti mehak, podplat pa spredaj  nekoliko trši.

Pomagamo pa si lahko tudi z drugimi pripomočki, kot so razne opornice, nočne ortoze, medprstni silikonski vložki, prilagojene nogavice ter ortopedski vložki, ki imajo oporo vzdolžnega in prečnega stopalnega loka.

 

Anja Mlakar,
LL Viva Idrija